Fleroperationsmaskiner

-

Fleroperationsmaskiner är CNC-styrda maskiner som är utformade för att kunna utföra flera olika svarv- och fräsoperationer i samma maskinstation. Dessa maskiner är utrustade med en spindel som roterar med hög hastighet, en verktygskarusell eller verktygsmagasin för att lagra och byta verktyg automatiskt, och en verktygsbord som kan röra sig i olika riktningar för att kunna bearbeta olika delar av materialet.

Fleroperationsmaskiner kan utföra många olika operationer, inklusive svarvning, fräsning, trågborrning, gängning och råskärning. De kan också användas för att skära och borra i olika material, såsom metall, trä, plast och kompositer. Dessa maskiner är mycket effektiva och kan minska tillverkningstiden och öka precisionen jämfört med att använda separata maskiner för varje operation.

Fleroperationsmaskiner kan vara utrustade med olika typer av verktyg, inklusive höghastighetsstål (HSS), karbiden (WC) och diamantbelagda verktyg. Verktygens egenskaper och geometri anpassas beroende på vilken operation som ska utföras och vilket material som ska bearbetas. Maskinerna kan också vara utrustade med olika typer av klämmor och fixturförsedda verktygsbord för att hålla materialet på plats under bearbetningen.

Fleroperationsmaskiner är styrda med hjälp av en dator som kommunicerar med maskinens CNC-styrsystem (Computer Numerical Control). Detta system läser in en g-kod, som är en serie av instruktioner som styr maskinens rörelser och verktygslägen. G-koden kan skrivas manuellt eller genereras med hjälp av ett CAM-program (Computer Aided Manufacturing).

Fleroperationsmaskiner används i många olika industrier, såsom tillverkningsindustrin, verkstadsindustrin, mfl. De är mycket användbara för att tillverka komponenter och föremål med hög precision och kvalitet, samt för att reparera och underhålla olika maskiner och verktyg. För att använda en fleroperationsmaskin krävs det att man har god kunskap om maskinens olika funktioner och komponenter.

Begagnade fleroperationsmaskiner, fem anledningar för att köpa begagnad fleroperationsmaskin.

1) När man köper en begagnad fleroperationsmaskin kan man många gånger få möjlighet att testa maskinen innan köper, vilket kan ge en bättre bild av maskinens skick och prestanda.

2) Köper du en begagnad fleroperationsmaskin kan man ofta hitta äldre modeller som inte längre tillverkas, vilket kan vara en fördel om man letar efter en specifik maskinmodell.

3) En begagnad fleroperationsmaskin levereras ibland tillsammans med olika tillbehör, såsom verktyg, fixturer och verktygsmagasin, vilket kan vara en fördel om man vill ha en maskin som är redo att användas direkt.

4) När man köper en begagnad fleroperationsmaskin kan man ofta få hjälp med service och reparationer från säljaren, vilket kan vara en fördel om man är ovan vid att underhålla och reparera maskiner.

5) Köper du en begagnad fleroperationsmaskin kan du ofta få snabbare leverans än om du köper nytt. En begagnad fleroperationsmaskin kostar mindre i direkt inköp än en ny maskin.

Nya fleroperationsmaskiner, fem anledningar för att köpa en ny fleroperationsmaskin.

1) Högre precision: En ny fleroperationsmaskin kommer att vara mycket mer precis än en begagnad maskin, vilket kan vara viktigt för vissa applikationer och branscher.

2) Bättre prestanda: Nya fleroperationsmaskiner kommer att ha bättre prestanda än en begagnad maskin, vilket kan öka produktiviteten och minskade tillverkningstiden.

3) Längre livslängd: En ny fleroperationsmaskin kommer att ha en längre livslängd än en begagnad maskin, vilket kan resultera i lägre driftskostnader på sikt.

4) Bättre garantier: När man köper en ny fleroperationsmaskin får man oftast bättre garantier än vid köp av en begagnad maskin, vilket kan ge en större säkerhet och trygghet.

5) Vid köp av en ny fleroperationsmaskin kan man oftast få maskinen anpassad efter specifika behov och krav, såsom verktygskapacitet och verktygsbordstorlek.
Detta kan vara en fördel om man har specifika krav på maskinens prestanda och användningsområde.

Ett urval av leverantörer
Det finns många olika märken av fleroperationsmaskiner på den svenska marknaden, men några av dem är:

DMG MORI: Ett tyskt företag som tillverkar högteknologiska maskiner för svarvning, fräsning, laserskärning och additiv tillverkning. DMG Moris svenska huvudkontor finns utanför Göteborg. Företaget har en serviceorganisation spridda över hela Sverige.

Mazak: Ett japanskt företag som tillverkar fleroperationsmaskiner och andra CNC-styrda maskiner till bland annat verkstadsindustrin. Mazaks representeras av generalagenten Ravema i Sverige. Ravemas serviceteam finns utspridda över hela Sverige för att säkerställa närheten till kunder

Okuma: Ett japanskt företag som tillverkar fleroperationsmaskiner och andra CNC-styrda maskiner för olika tillverkningsindustrier. Stenbergs i Jönköping representerar Okuma i Sverige sedan 1974 vilket har resulterat i ca 1500 installationer.

Haas: Ett amerikanskt företag som tillverkar fleroperationsmaskiner och andra CNC-styrda maskiner för olika tillverkningsindustrier. Edströms Maskin innehar den svenska och danska agenturen för Haas och som finns representerade med teknisk kompetens och serviceorganisation med bas i Jönköping.